Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Lidah Buaya

Bagi seorang wanita jerawat memang menjadi masalah yang sangat menjengkelkan. Adanya jerawat boleh menganggu penampilan anda sehari. Pada wanita jerawat boleh muncul pada saat masa sebelum haid. Selain itu juga boleh disebabkan kerana tidak pernah membersihkan wajah. Ada banyak sekali ubat atau bahan semula jadi yang boleh digunakan untuk mengatasi dan menghilangkan jerawat.

Jika jerawat sudah parah memang perlu dilakukan rawatan secara rutin. Anda tak perlu pergi ke salon kecantikan dan menghabiskan banyak wang hanya untuk menghilangkan jerawat. Anda boleh mengatasinya sendiri di rumah dengan menggunakan lidah buaya. Cara menghilangkan jerawat dengan lidah buaya boleh menjadi pilihan yang tepat.


Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Lidah Buaya

Cara monoterapi


Cara menghilangkan jerawat dengan lidah buaya yang pertama dengan cara monoterapi. Yang dimaksudkan monoterapi adalah kegunaan lidah buaya saja untuk merawat jerawat. Lidah buaya mengandungi zat-zat yang dapat membantu mengeringkan jerawat dan membantu menghilangkan bekas jerawat. Anda tinggal mengambil satu batang lidah buaya. Cuci bersih kemudian turun ekstrak lidah buayanya. Sapukan gel lidah buaya tersebut pada bahagian wajah yang berjerawat. Lakukan dua kali dalam sehari kurang lebih selama seminggu untuk hasil yang maksimum. Tak perlu dibilas, cukup oleskan saja secara merata.

Topeng Lidah Buaya Dan Lemon


Campuran masker lidah buaya dan tembikai boleh digunakan sebagai cara menghilangkan jerawat dengan lidah buaya. Mungkin anda semua sudah tahu kalau lemon berfungsi sebagai antibiotic dan anti keradangan semulajadi untuk jerawat. Ini boleh membantu jerawat yang meradang. Anda tinggal mengambil gel lidah buaya kemudian campurkan dengan perasan jeruk limau. Sapukan pada seluruh bahagian wajah secara merata. Pada saat mengolesnya jangan lupa untuk diberi sedikit urutan. Lakukan cara ini selama satu minggu penuh jika jerawat sangat parah. Tetapi untuk rawatan cukup minimal 3 kali dalam seminggu.

Topeng Lidah Buaya, Kunyit Dan Madu


Cara menghilangkan jerawat dengan lidah buaya boleh dicampur dengan madu dan kunyit. Kedua-dua bahan ini sangat mudah untuk didapati. Ini akan membantu jerawat anda lebih cepat kering. Campurkan gel lidah buaya dengan dua sudu madu murni dan perasan kunyit. Untuk mengambil perasan kunyit, anda boleh memarutnya terlebih dahulu lalu peras airnya.campur ketiga bahan tersebut menjadi satu hingga berbentuk seperti pasta. Sapukan pes lidah buaya tersebut pada bahagian yang berjerawat. Diamkan 20 hingga 30 minit. Kemudian bilas sehingga rutin, gunakan masker ini secara rutin setiap harinya.


Produk Lidah Buaya


Jika anda tidak suka menggunakan batang lidah buaya asli dan malas menggolahnya. Anda boleh menggunakan produk kecantikan yang berasaskan lidah buaya. Sekarang sudah banyak sekali kosmetik yang mengandungi lidah buaya. Tetapi juga harus diperhatikan jenis kulit anda, supaya wajah anda tidak semakin parah dengan jerawat. Banyak ubat jerawat yang diperbuat daripada gamat gel lidah buaya. Anda boleh menggunakannya dan menyapu ke bahagian wajah yang berjerawat secara rutin. Cara menghilangkan jerawat dengan lidah buaya ini, boleh menjadi cara yang praktikal buat anda yang sibuk.


Topeng Lidah Buaya Dan Minyak Zaitun


Cara menghilangkan jerawat dengan lidah buaya, boleh mencampurkan dengan minyak zaitun. Dengan mencampurkan lidah buaya dengan bahan semula jadi lain, boleh mempercepatkan proses menghilangkan jerawat. Mungkin anda semua sudah tahu kalau minyak zaitun mempunyai banyak sekali manfaat dan mampu menghilangkan jerawat. Anda boleh mengambil gel lidah buaya dan mencampurkannya dengan minyak zaitun. Campur sampai kedua bahan sedikit pekat. Memohon topeng wajah lidah buaya dan minyak zaitun tersebut secara merata ke seluruh wajah. Diamkan kurang lebih selama 20 minit. Selepas itu bilas hingga bersih. Anda boleh melakukan cara ini sekurang-kurangnya 3 kali dalam seminggu.

Jus Lidah Buaya


Dengan menggunakan jus lidah buaya boleh digunakan sebagai cara menghilangkan jerawat dengan lidah buaya. Selain bermanfaat untuk menghilangkan jerawat, penggunaan jus lidah buaya dapat bermanfaat untuk mengurangkan keradangan, memurnikan darah, mengecilkan liang-liang dan masih banyak lainnya. Anda tinggal mengambil satu batang lidah buaya yang tidak begitu tua. Turun gelnya kemudian dibuat jus dengan cara diblender. Untuk memberikan rasa manis, anda boleh menambah madu. Jangan gunakan gula pasir. Pengambilan jus lidah buaya setiap hari sangat bagus untuk kecantikan wajah dan kesihatan tubuh anda.

Itulah beberapa cara menghilangkan jerawat dengan lidah buaya. Lidah buaya memang mempunyai banyak sekali manfaat. Jadi jangan lupa untuk menanam lidah buaya di rumah anda. untuk jus lidah buaya, anda perlu perhatikan terlebih dahulu sama ada anda alergi dengan golongan tumbuhan liliaceace atau tidak. Selain itu jangan pengambilan jus lidah buaya selama satu penuh secara terus menerus. Ini boleh menimbulkan penyakit kanser kolorektal. Anda boleh cuba cara yang sudah saya sebutkan diatas. Yang paling penting harus rutin dan teratur. Sekian sedikit penjelasan yang boleh saya berikan. Semoga dapat memberikan maklumat yang bermanfaat buat anda.

Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Lidah Buaya